Na benzinskim pumpama u BiH: Poskupjelo gorivo

Bez autora
Apr 14 2011

Na benzinskim pumpama u BiH od danas su nove, više cijene goriva. Naftni derivati su u oba bh. entiteta poskupjeli od dva do deset feninga. Prema novim cjenovnicima, benzin BMB 95 će, umjesto 2,25 KM, koštati 2,35 KM, BMB 98 se od danas, umjesto za 2,30 KM, prodaje za 2,35 KM, dok je cijena dizela sa 2,30 skočila na 2,40 KM. U Republici Srpskoj cijene goriva su u prosjeku veće za dva do pet feninga te se cijene benzina kreću oko 2,26 KM, odnosno 2,30 KM, dok je eurodizel 2,31 KM. Početkom sedmice došlo je do značajnijeg povećanja rafinerijskih cijena, tako da su se stvorili uslovi da i na bh. tržištu dođe do povećanja cijena naftnih derivata. Poskupljenja su neizbježna i na tržištima susjednih zemalja, mada je u Hrvatskoj prije nekoliko dana došlo do povećanja cijena naftnih derivata.

Na benzinskim pumpama u BiH: Poskupjelo gorivoNa benzinskim pumpama u BiH od danas su nove, više cijene goriva. Naftni derivati su u oba bh. entiteta poskupjeli od dva do deset feninga.

Prema novim cjenovnicima, benzin BMB 95 će, umjesto 2,25 KM, koštati 2,35 KM, BMB 98 se od danas, umjesto za 2,30 KM, prodaje za 2,35 KM, dok je cijena dizela sa 2,30 skočila na 2,40 KM, kazali su nam u federalnom Ministarstvu trgovine. U Republici Srpskoj cijene goriva su u prosjeku veće za dva do pet feninga te se cijene benzina kreću oko 2,26 KM, odnosno 2,30 KM, dok je eurodizel 2,31 KM.

Kako su nam kazali u Udruženju prometnika naftom i naftnim derivatima Federacije BiH, početkom sedmice došlo je do značajnijeg povećanja rafinerijskih cijena, tako da su se stvorili uslovi da i na bh. tržištu dođe do povećanja cijena naftnih derivata.

- Prema našim informacijama, poskupljenja su neizbježna i na tržištima susjednih zemalja, mada je u Hrvatskoj prije nekoliko dana došlo do povećanja cijena naftnih derivata, kazala je sekretar Udruženja Amela Kečo.

Cijena dizela se ovim povećanjem polako približava rekordnoj vrijednosti od prije tri godine, kada je litar eurodizela koštao 2,50 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik